Belangrijkste plaatsen

In Zuid-Frankrijk, nodigen de Hérault en de Languedoc u uit om opmerkelijke en unieke plaatsen te bezoeken die door de natuur of door de mens werden geschapen. Dicht bij de Middellandse Zee, in de bergen, in de stad of op de wijngaard, de keuze is eindeloos... Ontdek ze snel!

 

Saint Guilhem Le Désert

Op 25 km afstand in het hart van de Languedoc en de Gorges de l'Hérault, is "Grand Site de France Saint-Guilhem-le-Desert - Gorges de l'Hérault" een van de pareltjes van de Languedoc. Het is terecht een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Tussen de torenhoge kliffen die zich langs kronkelende straatjes uitstrekken, heeft Saint-Guilhem-le-Desert zich ontwikkeld rond de Abdij van Gellone, enkele kilometers van de Pont du Diable, beide geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed onder de Routes naar Santiago de Compostella. De heuvels van Saint-Guilhem en de Pont de Diable zijn populair bij wandelaars die er prachtige vergezichten en zeldzame botanische soorten kunnen ontdekken.

http://www.saint-guilhem-le-desert.com/

De Grotte de Clamouse

Een must op 25 km afstand tussen de Pont du Diable en de Grand Site de France "Saint-Guilhem-le-Desert - Hérault Gorges". Clamouse is één van de mooiste grotten van de Bas Languedoc. De site werd ontdekt in 1945 en geklasseerd als "wetenschappellijke en pittoreske site" door het Ministerie van Ecologie. Zijn rijke afzettingen van calsiet en aragoniet hebben het tot een uitzonderlijke plaats gemaakt. De grotten zijn ook bekroond met drie sterren in de Michelingids. De galerijen onderscheiden zich door de activiteit van het grondwater dat tijdens de overstromingen binnendringt en alles blijft verfraaien. Fijne kristallen en excentrieke druipsteenformaties dompelen u onder in een feeërieke wereld met uitzonderlijke vormen. Deze "Kathedraal van de tijd" wordt opgeluisterd met een klank- en lichtspel.

De Grotte des Demoiselles

In de Languedoc, aan de rand van de Hautes Garrigues en de zuidelijke Cevennen, biedt de Grotte des Demoiselles in Saint Bauzille de Putois een adembenemend spektakel. Ontdek een echte ondergrondse kathedraal in de dieptes onder het Plateau du Thaurac. Ook wel "de grot van de feeën" genoemd.  Deze naam is een verwijzing naar de Occitaanse legenden. De feeën worden ook wel "Demoiselles" genoemd. Ontdek in een indrukwekkende natuurlijke architectuur: reusachtige gordijnen, pilaren en indrukwekkende stalagmieten en stalactieten. In de grote zaal die de "kathedraal" wordt genoemd, bevindt zich een enorme verharding die doet denken aan een standbeeld van de Maagd met Kind. De verhoudingen zijn spectaculair: 120 m lang, 80 m breed en 50 m hoog. Zijn verrassende akoestiek maakt ook concerten mogelijk. Wat een uitzonderlijke concertzaal!

De Cirque de Navacelles

In het hart van de Causses en de Cevennen bevindt zich de door de UNESCO als werelderfgoed geklasseerde Cirque de Navacelles, een voormalige meander die in het kalksteenplateau is uitgegraven door de Vis. Vandaag de dag is het waterpeil van de rivier gedaald, waardoor we van dit wonder van de natuur kunnen genieten. In het noorden van het departement Hérault, op de grens met de Gard, heeft de rivier de Vis zijn bedding uitgesneden in de kalkstenen plateaus (Blandas en Larzac) en zo grote meanders gevormd. Na verloop van tijd zorgde de erosie van de rots voor een kortere route van de rivier, die zijn oude bedding heeft verlaten. Zo ontstond de Cirque de Navacelles. Om alles te ontdekken mag men de afdaling naar de onderkant van het circus met een diepte van 300 meter niet missen Daar, in een groene oase aan de rand van de waterval van de Vis, ligt het dorp Navacelles. Er is een natuurpad aangelegd dat voor iedereen toegankelijk is. Vandaag de dag is de "Cirque de Navacelles" lid van de "Grands Sites de France" en verwelkomt ze trots meer dan 250.000 bezoekers per jaar. Sinds 2011 ligt ze in het hart van een streek (Causse & Cevennen) die als UNESCO Werelderfgoed is geklasseerd.

Het Oppidum van Ensérune

Een origineel cultureel bezoek met de familie of met vrienden. Op tien kilometer van Béziers is deze archeologische site een opmerkelijke getuige van een protohistorisch dorp. Door zijn ligging op een rotsachtige kaap biedt het een uitzicht van 360 ° op de wijnvlakte en de vreemde uitgedroogde vijver van Montady. Dit oppidum is een zeer belangrijk plaats van de mediterrane beschaving en een typische habitat in Zuid-Gallië vanaf de bronstijd tot de Romeinse verovering. Het werd ononderbroken bewoond gedurende deze periode. Het museum presenteert ter plaatse het grootste deel van de opgravingen, waaronder een mooie collectie keramiek en Gallische wapens. Een strategische locatie: het oppidum van Ensérune ligt in het zuidwesten van de Hérault, op een steile heuvel op het kruispunt van land- en zeeroutes. Aan de voet kwam de Via Domitia voorbij, die Rome met Spanje verbond. Het oppidum kijkt uit over de volledige vlakte van Béziers en de beroemde wijngaarden. Het uitzicht is opmerkelijk, met name wegens de aanwezigheid van de uitgedroogde vijver van Montady, gelegen in de vlakte, op een paar honderd meter van het oppidum. Deze vijver is een echte bijzonderheid op zich, want hij wordt sinds de dertiende eeuw in sectoren bewerkt, zoals een groene zon. Het is trouwens ook van het oppidum van Ensérune dat men het beste uitzicht heeft. Het Canal du Midi komt onder de heuvel voorbij en verdwijnt in de Malpas-tunnel die in 1679 over een lengte van 170 meter werd geboord. Dit is de eerste tunnel ter wereld die voor een kanaal werd gegraven.

Het Canal du Midi

De magie van een site, gebouwd tijdens het bewind van Lodewijk XIV door Pierre Paul Riquet, een briljante ontwerper, om de Atlantische Oceaan met de Middellandse zee te verbinden voor commerciële doeleinden. In de zeventiende eeuw wordt in het zuiden van Frankrijk het plan gelanceerd om de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan te verbinden. Technische innovatie wordt gecombineerd met een groot respect voor de architectuur en het landschap, iets wat zeer zelden gebeurt op andere plaatsen. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de inzet van een man, de geniale Pierre Paul Riquet uit Béziers. De geniale Pierre-Paul Riquet is er in geslaagd om het belangrijkste probleem waarmee men werd geconfronteerd op te lossen: de permanente en totale watervoorziening. In de Montagne Noir, in de buurt van Castelnaudary, bepaalde hij het exacte punt van de waterscheiding tussen de bekkens van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Vervolgens leidde hij de omringende waterstromen om en werd het water opgeslagen in een reservoir dat speciaal voor dit doel werd gebouwd. (St. Féréol). Tenslotte vervoerde hij het water tot aan de Seuil de Naurouze, waar zich de scheiding tussen Oost en West zich bevindt, om het Canal du Midi aan beide kanten te voeden, een in de richting van Toulouse en een in de richting van Hérault en Marseillan. Ontdek de belangrijke architecturale werken, van Marseillan tot Capestang. Vandaag is het een fantastische ontpanningsroute die men te voet, met de fiets of op de boot kan volgen.

Het Canal du Midi is ook:

  • 14 jaar werk
  • 241 km lang, van Toulouse naar het Etang de Thau
  • 63 sluizen en 350 bouwwerken
  • 10.000 boten per jaar aan de sluizen van Fonséranes
  • 90 miljoen m3 water per jaar om het kanaal te voeden

 

Het is ook een recreatieve route: in 1980 is het vrachtvervoer op het Canal du Midi gestopt. Het kanaal dat in 1966 door de UNESCO als Werelderfgoed werd erkend, is vandaag gewijd aan ontspanning. Men kan ervan genieten in een plezierboot of te voet, te paard en met de fiets langs de jaagpaden. Het is een leuke manier om een bezoek te brengen aan Béziers en zijn omgeving met een typisch zuidelijk karakter, een rijke wijngeschiedenis, stierengevechten en rugby!